Top 10 actori în roluri secundare

Un film bun poate fi ținut minte datorită multor factori, în funcție de gradul de atenție și de gusturile pentru detalii ale fiecăruia dintre privitori. Diferența dintre un film oarecare ce va fi șters rapid din memorie și unul de povestit prietenilor sau de revăzut cu aceeași plăcere după oricât de multă vreme poate fi făcută de inspirația unui regizor, de ingeniozitatea unui scenarist, de jocul actoricesc sau – de ce nu – de coloana sonoră sau efectele speciale.

În privința actorilor, atenția este îndreptată deseori spre vedetele care „țin” afișul unui film, uneori cu nedreptate la adresa celor care dau viață rețelei de personaje dintr-o operă cinematografică, fără de care personajului principal și jocului celui care-l întruchipează i-ar fi diminuate cu mult meritele. Tocmai de aceea, recunoștința acordată prin decernarea premiilor din industrie se îndreaptă atât spre actorii care interpretează roluri principale, cât și cei din rolurile secundare. Și chiar dacă pe parcursul carierei ajung vedete incontestabile, nu pentru puțini actori rolurile secundare interpretate de-a lungul timpului rămân printre cele de care publicul își aduce aminte cu emoție.

În continuare, dintr-o listă de filme sensibil redusă față de cea a unui critic de film, propun 10 nume de actori și de actrițe pe care îi recomand din postura rolurilor secundare pe care le-au interpretat.

 

 

 

 

 Brian Cox (01.06.1946 – Scoția)

 

Roluri: The Ring (2002), Bourne Identity (2002), Adaptation (2002), 25th Hour (2002), X-Men 2 (2003), Troy (2004), Bourne Supremacy (2004), Rise of the Planet of the Apes (2011).

De puține roluri principale a avut parte scoțianul Brian Cox, însă prezența sa în filme precum The Ring, 25th Hour sau seria Bourne nu poate fi trecută cu vederea, mai ales datorită vocii inconfundabile și a unei charisme cuceritoare în ciuda rolurilor deobicei negative pe care le interpretează. În prezent rector al Universității din Dundee, orașul său natal, Cox a apărut ultima data într-un blockbuster în 2011, interpretând rolul lui John Landon, directorul adăpostului de animale unde cimpanzeul Caesar este dus de stăpânul său și unde ajunge să devină liderul maimuțelor care pornesc revolta împotriva oamenilor în Rise of the Planet of the Apes. Totodată, Brian Cox este și primul actor care a interpretat rolul lui Hannibal Lecter, în 1986, în Manhunter, personaj făcut celebru ulterior de Anthony Hopkins.

Philip Seymour Hoffman (23.07.1967 – 02.02.2014, SUA)

 

Roluri: Magnolia (1999), Punch Drunk Love (2002), Red Dragon (2002), 25th Hour (2002), Cold Mountain (2003), Charlie Wilson’s War(2007), The Boat that Rocked/Pirate Radio (2009).

Dispariția prematură a lui Phillip Seymour Hoffmann i-a privat cu siguranță pe toți cei care i-au admirat cariera de o serie de roluri pe care cu siguranță ar fi reușit să le îndrepte spre calificativul de ”memorabile”. Calitatea lui Hoffmann de a interpreta cu aceeași intensitate rolurile principale, cât și secundare, timp de peste 2 decenii, l-a transformat într-unul dintre cei mai distinși actori americani, cu un Oscar pentru rol principal și alte 3 nominalizări pentru cel mai bun actor în rol secundar. Cu siguranță, prestațiile din Punch Drunk LoveThe Boat that Rocked sau Charlie’s Wilson War întăresc afirmațiile care susțin că unele filme merită revăzute și pentru interpretarea actorilor care nu țin neapărat capul de afiș.

 

 

 

 Ben Kingsley (31.12.1943 – Anglia)

 

Roluri: Lista lui Schindler (1993), House of Sand and Fog (2003), Shutter Island (2010)

Cariera britanicului cu origini indiene a alternat între roluri principale sau secundare, mai mult sau mai puțin apreciate. La 3 decenii de la Oscarul obținut pentru interpretarea lui Ghandi, Ben Kingsley a mai lăsat între timp moștenire câteva prestații excelente din postura de ”secund” într-un film. Preferatul meu personal: rolul din House of Sand and Fog.

 

 

Geoffrey Rush (06.07.1951 – Australia)

Roluri: Frida (2002), Pirații din Caraibe (2003, 2006, 2007, 2011), Munich (2005), The King’s Speech (2010)

Leon Troțki, unul dintre prietenii efemeri ai Fridei Khalo sau „bunul prieten” al regelui George VI, Lionel, rămân două personaje despre care memoria celor care au văzut Frida, respectiv The King’s Speech nu le va ușor să le uite. Numitorul comun: Geoffrey Rush, cel care în ultimii ani ne-a obișnuit mai degrabă cu rolul căpitanului Hector Barbossa din seria Piraților din Caraibe, însă care cu siguranță încă mai are resurse actoricești pentru a da viață unor personaje greu de uitat.

 

 

Hugo Weaving (04.04.1960 – Anglia)

 

Roluri: Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003), Matrix Revolutions (2003), Lord of the Rings (2001, 2002, 2003), The Hobbit (2011)

„Agent Smith” sau „Lord Elrond” sunt două nume devenite legendare pentru fanii seriilor Matrix, respectiv Lord of the Rings/The Hobbit. Pentru Hugo Weaving, probabil doar un machiaj bine reușit și niște roluri îndepărtate de profilul celor două personaje deja devenite celebre îl pot face pe acesta să mai aibă parte de o interpretare care să adauge încă un personaj în galeria celor cunoscute deja la nivel global.

 

 

Edward Norton (18.08.1969 – SUA)

 

Roluri: Primal Fear (1996), Frida (2002), Moonrise Kingdom (2012), Grand Budapest Hotel (2014)

După excelentul debut în rolul adolescentului Aaron, acuzat de uciderea unui pastor catolic, în Primal Fear, cariera lui Edward Norton a evoluat firesc spre celebritate. Rolul de acum aproape două decenii a rămas însă unul dintre cele mai puternice din categoria personajelor negative ale unui thriller. Chiar dacă a fost actorul principal al unor filme de referință (nu dau exemple pentru că nu vorbim despre Fight Club), Norton nu a refuzat mai târziu rolurile care îl expun mai puțin, precum cel al cercetașului Master Ward din Moonrise Kingdom sau scurta apariție din Grand Budapest Hotel în rolul nazistului Henckels.

 

 

 

Christopher Walken (31.03.1943 – SUA)

 

Roluri: The Deer Hunter (1978), Batman Returns (1992), Pulp Fiction (1994), Catch Me If You Can (2002), Seven Psychopats (2012)

Cu o carieră cinematografică de peste 4 decenii, un actor cu talentul și puterea de a se metamorfoza memorabil în pielea unor personaje „de ținut minte”, Christopher Walken este poate cea mai firească prezență în acest top. De departe, prestația de Oscar din The Deer Hunter reprezintă poate cel mai puternic rol interpretat de Walken, însă nici prestațiile sale peste decenii în producții precum Catch Me If You Can sau Seven Psychopaths nu trebuie ignorate.

 

 

Benicio Del Toro (19.02.1967 – Porto Rico)

 

Roluri: The Usual Suspects (1995), Snatch (2000), Traffic (2000), 21 Grams (2003), Sin City (2005)

Recompensat cu un Oscar pentru Traffic, Benicio Del Toro este unul dintre acei actori care-și pun amprenta pe un film, indiferent de durata prezenței sale pe ecran. O prezență ceva mai discretă, dar demnă de ținut minte în The Usual Suspects, portoricanul s-a remarcat drept unul dintre personajele nebune din Snatch al lui Guy Ritchie, însă a interpretat la fel de memorabil și rolul bărbatului evlavios hăituit de vina uciderii unor copii pe care i-a lovit cu mașina, un păcat pentru care caută mântuirea, în 21 Grams.

 

Cillian Murphy (25.05.1976 – Irlanda)

 

Roluri: Batman Begins (2005), Dark Knight (2008), Inception (2010)

Irlandezul Cillian Murphy l-a impresionat atât de tare pe Christopher Nolan la audițiile pentru Batman Begins, încât chiar dacă rolul principal îi fusese atribuit deja lui Christian Bale, regizorul i-a oferit lui Murphy un rol în film. Totodată, în afara celor două prezențe din seria Batman, Murphy a completat o distribuție care a condus spre succes blockbusterul Inception, datorită interpretării lui Robert Fischer, miliardarul căruia trebuia să-i fie ”sădită” în somn ideea de a-și vinde moștenirea imperiului său financiar.

 

 

John Malkovich (09.12.1953 – SUA)

 

Roluri: Con Air (1997), Being John Malkovich (1999), Shadow of the Vampire (2000), The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2001).

Pe lângă rolurile menționate, Malkovich a reușit să-și impună modul misterios de interpretare actoricească, iar figurile sale dublate de o voce fermă i-au asigurat americanului de origine croată un loc printre prezențele care nu pot fi trecute cu vederea într-o distribuție. 

 

You May Also Like