Conform teoriei agenda-setting, mass-media nu influențează decisiv modul de gândire al consumatorilor cu privire la o temă anume, însă poate schimba complet ierarhizarea subiectelor de pe agenda publică. În arte, însă, lucrurile stau invers: primează mai degrabă modul în care o idee este tratată, decât actualitatea acesteia. Abandonând rigiditatea discursului pur jurnalistic și tratând subiectele presei într-un mod mai degrabă artistic, discursul revine sub imperiul lui „cum anume” – care sunt perspectivele artei asupra lumii contemporane. Parables of Today vine în întâmpinarea realităților socio-politice actuale, și anume războiul sirian și valul de refugiați, al căror număr ar fi ajuns la 21,3 milioane de persoane, conform statisticilor UNCHR.
Cele cinci filme incluse în secțiune (patru scurt-metraje și un mediu-metraj) abordează o temă de actualitate în registrul unor genuri cinematografice diverse: de la documentar observațional și film-jurnal, până la ficțiune narativă sau docu-dramă/reconstituire. Sunt filme care îmbină atât material documentar original, cât și material de arhivă, lasând loc pentru interpretări ample, pentru asocieri aparte între varii concepte politice și filozofice. Deși filmele nu sunt în mod explicit politice sau activiste, ele invită la o reflecție profundă asupra modului în care nuanțăm termeni și opoziții (aparent binare), precum locuitor și migrator, colonizator și colonizat, refugiat și imigrant, adăpost și acasă.
Mediu-metrajul Illinois Parables (r. Deborah Stratman), care ne-a servit nu doar ca inspirație pentru titlul secțiunii, dar și drept piesă centrală a acesteia, reușește să îmbine convenții și genuri cinematografice diverse într-un documentar experimental care meditează asupra modului în care omul decide să stăpânească pământul: pentru ce îl folosește, împreună cu cine îl folosește sau cu cine se luptă pentru acesta, regulile pe care le stabilește în perimetrul său, dar și fragilitatea relației sale cu mediul, care se joacă între exploatare/poluare și neputință în fața dezastrelor naturale. Cele zece parabole reunite în film trasează și istoria popoarelor care au traversat aceste pământuri, istorii șterse de trecerea timpului și de transformările operate de om asupra mediului, adesea capitaliste în natură – de la decimarea populației amerindiene în timpul procesului de colonizare a Americilor la istoria persecuțiilor împotriva comunității de culoare, culminând cu conflictele politice violente din anii 1960, trecând prin poveștile mai puțin cunoscute unor grupuri de mormoni sau de communarzi francezi.
Illinois Parables îmbină imagini ale unor peisaje naturale care par a fi atemporale cu imagini de arhivă ale evenimentelor reale evocate în film și voice-over-uri în care sunt citite pasaje din scrierile unor Jacques Marquette, Alexis de Tocqueville and Ralph Waldo Emerson. Acestea se întrepătrund cu relatări ale unor martori și cu materiale audio de arhiva, dar și secvențe care conțin reconstituiri artistice care, mai degrabă decât să imite în mod realist un eveniment din trecut, apelează la un discurs profund poetic (apelând chiar la metode precum dansul contemporan în secvența finală), într-un colaj care vine să sublinieze constrastul dintre liniștea aparentă pe care o emană aceste peisaje idilice și moștenirea istorică (pe alocuri sinistră) pe care o ascund.
Parables of Today include și două filme a căror abordare față de tema refugiaților este (dureros de) realistă: documentarul Borders (r. Damjan Kozole), un film realizat dintr-un singur cadru care surprinde trecerea unui grup masiv de refugiați, și Home (r. Daniel Mulloy), povestea ficțională a unei familii de albi nevoită să fugă din fața unui conflict armat, care apelează la sensibilitățile unui public Occidental pentru a vorbi despre elementele universale ale acestui tip de poveste. Nu în ultimul rând, secțiunea conține și două documentare experiementale din punct de vedere formal. Filmul-jurnal Greetings from Aleppo (r. Floor van der Meulen, Issa Touma, Thomas Vroege) arată o viziune extrem de personală asupra orașului asediat din nordul Siriei, făcut din perspectiva unui artist (Issa Touma) care, deși a să fugă din țară decide să se întoarcă în orașul natal. Deși ororile războiului fac parte din narațiunea filmului, ele nu sunt scopul lui principal – Greetings oferă o perspectivă intimă nu doar asupra degradării materiale (și mentale) a locuitorilor din Alep, ci accentuează mai ales motivele pentru care o parte a populației a ales să nu fugă Într-o perspectivă mult mai clinică, externă războiului dar care este conștientă atât de războaiele din Peninsula Araba și de cel de-al Doilea Război Mondial, se află filmul-eseu Zufall (termenul german pentru coincidență). Aici, artista video Thais Odermatt explorează noțiunile filozofice care stau la baza noțiunii, încercând jongleze cu elementele vieții fiercăruia: când începe coincidența în viața unui om? Ce se întâmpla dacă mă nășteam acolo, nu aici? Sau dacă mă nășteam în alt punct al istoriei? Doar reconstruind parcursul exact al propiei vieți poți apoi permuta elementele care o constituie.