Sons Of Anarchy – Bikers&More

Kurt Sutter, scenaristul serialului, este unul dintre cei mai talentați scenariști de televiziune. A reușit să creeze o poveste despre o bandă de motocicliști, folosindu-se de motive shakespeariene. Sons Of Anarchy a fost un serial care a dăinuit vreme de șapte sezoane, cu un final glorios în 2014, și care l-a lansat la rampă pe englezul Charlie Hunnam în rolul antologic de televiziune Jackson „Jax” Teller.

După episodul pilot al serialului, Jax Teller ar putea fi confundat cu un tânăr cumva prea blond și blajin pentru un membru al unei bande de motocicliști respectate, ce face legea în orășelul californian fictiv Charming. Pentru o introducere cât mai potrivită țin să subliniez faptul că Sons Of Anarchy este prima realizare de televiziune care abordează cluburile de motocicliști din America de Nord. Se spune că realizatorul show-ului, Kurt Sutter, s-a inspirat din parcursul mult prea cunoscuților Hell’s Angels, dar și a altor cluburi importante precum Pagans, Outlaws, Bandidos, Sons Of Silence sau Mongols. Când vorbim de Hell’s Angels, trebuie să amintim seria de filme bazate pe legendarul club, pelicule de acțiune B-series unde, printre alții, a jucat și Jack Nicholson (Hell’s Angels On Wheels și Rebel Rouser).

În aceste producții, motocicliștii aveau o imagine dură și limitată de aventurieri în căutare de senzații tari, pe modelul mai clasicului The Wild One în regia lui László Benedek (cu Marlon Brando în rolul lui Johnny Strabler, liderul bandei Black Rebels Motorcycle Club).
Era printre primele producții hollywoodiene care examinau violența bandelor de motocicliști.
Acest concept avea să fie răsturnat de un clasic cult printre cinefili, un film independent intitulat Easy Rider, unde motocicliștii sunt prezentați ca niște hippioți în căutare de liniște și droguri.
De asemenea, filmul lui Dennis Hopper examina și problema conservatorismului rural american, finalul peliculei fiind concludent în acest caz. Alte realizări importante și probabil surse de inspirație pentru Sons Of Anarchy au fost și filmele australiene Stone și Mad Max.

Dacă primul este un action flick primitiv despre o bandă dezinvoltă de motocicliști, al doilea a dat startul unei francize cult, condimentată cu cascadorii spectaculoase și personaje intrate în istoria cinematografiei. Un amănunt interesant este că mare parte din distribuțiapeliculei Stone a fost inclusă în distribuția primei părți din seria Mad Max.

Fiind preocupat de imaginea personajelor sale, și totodată conștient de riscul unei căderi în convenționalism, Kurt Sutter a croit intriga serialului pe motivul hamletian al fiului prins între datoria de moștenitor al unor tradiții și conservarea propriului destin. De asemenea, serialul împrumută și motivul tatălui vitreg, în acest caz Clarence „Clay” Morrow, care se căsătorește cu Gemma Teller-Morrow al cărei prim soț a fost John Teller, fondatorul SAMCRO (abrevierea numelui clubului Sons Of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original) și tatăl lui Jax Teller. Drept consecință, Clay devine președintele clubului, iar Jax Teller este desemnat vicepreședinte și moștenitor al fotoliului de conducător. Pe parcursul celor șapte sezoane, evoluția lui Jax Teller este cea mai evidentă, dintre toate personajele, el fiind protagonistul absolut.

Serialul deschide fire alternative, diferite alianțe între bandele rivale californiene, jonglând frumos și cu povestea de dragoste ce se desfășoară între Jax și Tara, frumoasa doctoriță care reprezintă pentru sălbaticul motociclist un imbold spre o viață normală. Sub acest aspect, aș compara personajul lui Sutter cu un alt personaj important pentru cinema și anume David „Noodles” Aaronson din Once Upon A Time In America. Jax și Noodles împart aceeași doză de agresivitate, sunt lipsiți de teamă, sunt loiali unui crez, dar sunt devorați de poveștile de dragoste care le macină ambițiile. Atât capodopera lui Leone, cât și serialul lui Sutter, alternează foarte fericit momentele de candoare cu cele de violență extremă, Sons Of Anarchy fiind un serial cu acțiune explozivă și foarte bine articulată din regie și montaj. Urmăriri de mașini și motociclete, confruntări armate la scară largă, lupte de stradă, explozii, nimic nu lipsește din aventura pusă la cale de Sutter. Pentru că serialul nu a fost difuzat în România, mă voi abține de la prea multe detalii despre intrigă – n-aș vrea să stric plăcerea vizionării.

 

sons

 

Clubul – o istorie de ascensiune și decădere, un periplu captivant, plin de violențe, jurăminte și loialitate

Tema serialului este loialitatea. Tânărul Jax Teller observă cum lumea la care visase se destramă începând cu momentul în care pune la îndoială acțiunile viciosului Clay. Deși manipulat din umbră de către Gemma, mama devotată clubului și un fel de lider spiritual al membrilor frăției, Jax realizează cum această „familie” se transformă într-un prosper sindicat al crimei.
Acest lucru îl conduce la o teorie asupra morții tatălui său, John Teller, un personaj a cărui influență post-mortem se răsfrânge asupra eroului, dar care ulterior este renegată. Ideile pe baza cărora a fost fondat clubul și un fel de testament spiritual se regăsesc în manuscrisul nepublicat, scris de John Teller și intitulat „The Life And Death of Sam Crow.” Sunt lucruri care îl fac pe Jax să pună la îndoială stabilitatea clubului și organizarea acestuia, regulile după care se conduce și activitățile pe care le întreprind membrii.

Noua atitudine a lui Jax provoacă tensiune în interiorul clubului scoțând în evidență și alte personaje memorabile precum Chibs, Tig, Juice sau Opie. Prietenul cel mai bun al lui Jax, Opie, este un tânăr proaspăt ieșit din închisoare ce se simte prins între viața de familie și datoria față de club.
Punând la bătaie diferite unghiuri și planuri alternative ale intrigii, Kurt Sutter joacă rolul lui Otto Delaney, un membru al clubului aflat după gratii ce își dezvăluie de-a lungul serialului loialitatea prin acte de cruzime și răsturnări de situație.

De asemenea, conceptul serialului pune o întrebare legată de acest mod de viață. Merită oare?
SAMCRO este un loc fără ieșire, care ucide speranțele personajelor, scoate tot ce este mai rău din ele demonizându-le. Nedorind să ajungă precum Clay, Jax își dă seama că ușor, ușor alunecă pe aceeași pantă precum tatăl său.

Fără a pica în tragism, autorii serialului impregnează o atmosferă cool, o coloană sonoră superbă și variată, compusă în mare parte din cover-uri interpretate de formația The Forest Rangers după cântece rock’n’roll americane.

În sezonul 7 putem auzi o versiune a celebrei „Bohemian Rhapsody” după Queen. Există preluări după artiști precum Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan, Rolling Stones, Neil Young, dar și compoziții proprii ale unor artiști precum Leonard Cohen, Glenn Tipton (chitarist in formația Judas Priest), Monster Magnet, thrasher-ii de la Toxic Holocaust, The Black Keys, Fugazi, Ed Sheeran sau Yelawolf.

De asemenea, serialul are parte de scurte prezențe actoricești minunate sau cameo-uri de mare efect, precum cel al lui Stephen King sau apariția în câteva episoade a lui Sonny Barger, unul dintre capii celor de la Hell’s Angels. Printre alții, în serial își mai fac apariția Marylin Manson, Courtney Love, Robert Patrick, Dave Navarro, Walton Goggins, Tom Arnold, Danny Trejo sau Peter Weller.

Trecând peste aceste aspecte, care cu siguranță vă vor provoca să dați o șansă măcar episodului pilot al serialului, aș vrea să vă vorbesc și despre capacitățile de scenarist ale lui Kurt Sutter, pe care le menționasem la începutul articolului. Autorul își concepe intriga într-un mod asemănător jocului de șah în care acesta face mutările cele mai surprinzătoare. Pe parcursul serialului apar tot felul de mărturii nostalgice despre vremurile de odinioară ale bandei, iar relațiile dintre Clay și restul interlopilor cu care clubul face afaceri stau sub semnul trecutului.
Având o imagine de hillbilles, membrii SAMCRO sunt portretizați ca niște oameni inteligenți, cu gândire multilaterală, capabili de șiretlicuri și manevre. Sutter nu își idolatrizează personajele. El le scoate în evidență greșelile și îi face să plătească scump pentru ele.

Nu sunt neglijate nici celelalte bande rivale, fie că sunt de motocicliști sau găști de stradă. Reamintesc de Mayans (o grupare de bikeri hispanici), One Niners (o grupare de stradă formată din afro-americani), Byz-Lats conduși de Nero Padilla, un personaj important în serial și un mentor pentru Jax Teller, dar și IRA, binecunoscuta organizație irlandeză.
Sons Of Anarchy a fost unul dintre cele mai urmărite seriale americane ale ultimilor ani, iar eu, la final de text, îmi amintesc de posterul pe care l-am cumpărat din Germania și care acum veghează de pe peretele din garsoniera prietenei mele.

Fear The Reaper!

 

 

You may like

In the news
Load More