În fiecare an, în luna aprilie, începe unul dintre cele mai bune festivaluri de scurtmetraj din lume, din lume! (rostiți această propoziție cu vocea lui Kanye West). Festivalul de film NexT ne oferă acces la filme de pe tot gobul, filme care cu o viziune inedită asupra modului în care evoluează limbajul cinemaului. NexT e exemplul unei generații care aduce România (cu forță dacă e nevoie) în secolul XXI, cu o mentalitate modernă și incisivă – spre exemplu, anul trecut a fost o secțiune dedicată homosexualității, iar anul acesta va fi o seară dedicată feminismului. Așa că la NexT vezi filme care abordează subiecte importante evoluției noastre culturale, intelectuale și emoționale, dar pe care românul de rând fie le ignoră (în cel mai bun caz), fie le tratează ca pe un gândac lipit de talpa pantofului.
Anul acesta, NexT a dedicat și o seară unui gen drag mie. Vorbesc despre Kung Fu, sau, cum îmi mai place să-i spun, muzicalul pentru bărbați, în care protagonistul nu-și rezolvă problemele printr-un cântec pe un platou populat de clonele lui Mihai Petre, ci printr-un balet de pumni, într-un cartier populat de clonele lui Bruce Lee. Dar poate că nu ai aceeași apreciere a genului pe care o am eu, poate că nu-ți place o scenă de acțiune excelent compusă, cu o coregrafie halucinantă, în care eroul se folosește de toate obiectele dintr-o cameră, de la chiuvetă la piciorul unui măgar, pentru a curăța impresionabil o cameră de tineri, genul care par să fi făcut o serie de alegeri greșite în viață.
Așa că am întocmit o listă cu cinci motive care te vor face să îți schimbi felul în care vezi un film Kung Fu și te vor convinge să vii la seara Kung FU NexT, pe 19 aprilie.
• Jackie Chan nu a făcut niciodată un secret din faptul că a fost inspirat de Buster Keaton, Gene Kelly și Charlie Chaplin – tocmai de aceea filmele lui sunt comedii atât de bune. Și el nu e singurul actor de gen inspirat de aceștia. Ce vreau să spun este că atunci când te uiți la un film cu Jet Li, Jackie Chan, Sammo Hung sau Donnie Yen, te uiți, de fapt, la cei mai mari actori coregrafi din lume. Actori care au executat cele mai spectaculoase cascadorii văzute în orice gen, care nu înnobilează violența, ci își arată aprecierea față de marii comedieni ai filmului mut și de cei mai buni dansatori și coregrafi ai cinemaului.
• Este un gen maleabil, așa că dacă te deranjează violența, nu-ți face grij, există tot felul de comedii kung fu în care nu curge nicio picătură de sânge. Dacă ești un intelectual care se plânge de lipsa de substanță din filme, atunci poți să te uiți la Once Upon A Time in China, Hero sau The Grandmaster – realizate de autori ai cinemaului chinezesc ca Tsui Hark, Zhang Yimou și Wong Kar Wai –, incursiuni incisive și inteligente în cultura și istoria Chinei. Dacă ești fan al fanteziei, o găsești în genul Wuxia. Și dacă esti microbist, ai ce vedea – nu trebuie să menționez filmul, că îl știi.
• Este o inițiere într-o altă cultură. Deși nu este singura, nici cea mai importantă componentă a culturii chinezești, prin analiza filmelor cu arte marțiale – tocmai pentru că acoperă teme și perioade vaste ale istoriei – ai un început în studiul unei culturi cu o tradiție de mii de ani. Deoarece artele marțiale dezvăluie o latură importantă a budismului, focusat pe forța interioară și stăpânirea unui anumit domeniu sau abilitate.
• Dacă nu-ți place Kung Fu (adică arta marțială, filmele sau serialul cu acest nume) îl superi pe Chuck Norris.
• Repet. Îl. Superi. Pe. Chuck. Norris.
Cele șapte scurtmetraje din Kung Fu NexT vor fi proiectate sâmbătă, 18 aprilie, ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco, și duminică, 19 aprilie, ora 20.00, la J’ai Bistrot.