Semaine de la Critique – Selecția de la Cannes pentru noile talente

Luni s-a anunțat selecția pentru a 54-a ediție Semaine de la Critique (care va avea loc în 14-22 mai 2015) și, înainte de a enumera titlurile celor șapte lungmetraje și zece scurtmetraje câștigătoare cu sugestia că au îndurat o luptă grea, e important să fac câteva precizări despre rolul jucat de Semaine în cursul festivităților de la Cannes. Regula pentru lungmetrajele de aici e că sunt luate în calcul dacă sunt fie film de debut, fie al doilea lungmetraj din cariera regizorului. Pentru că selecția e așa restrânsă (șapte lungmetraje și un calup sau două de scurtmetraje – mai puțin decât în majoritatea festivalurilor), filmele incluse au toate șansele să se concentreze atenția spectatorilor și a presei asupra lor. Anul trecut a fost în selecția Semaine filmul ucrainean Tribul/Plemya (r. Miroslav Slaboshpitsky), care a rulat cu succes și în sălile românești. Acum doi ani, a avut ecou Les rencontres d’après minuit de Yann Gonzales, o comedioară glam cu buget mic care a făcut înconjurul festivalurilor. Privind mai înapoi, de la prima ediție, din 1962, până la cele mai curente, Semaine de la Critique a făcut cunoscuți regizori precum Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Otar Iosseliani, Andrea Arnold, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard și Arnaud Desplechin. De altfel, actuala ediție a competiției Festivalului de la Cannes (cel mai mediatizat și exigent eveniment dintre cele care se desfășoară în paralel la Cannes de la jumătatea lunii mai) va avea opt ex-participanți din Semaine: Jacques Audiard, Valérie Donzelli, Justin Kurzel, Dalibor Matanic, Shin Suwon, Barbet Schroeder, Denis Villeneuve, Alice Winocour.

 

Așadar, sunt motive destule pentru a urmări filmele din această secțiune și realizatorii lor:

 

Filme de lungmetraj

 

  • DÉGRADÉ, Arab & Tarzan Nasser (Palestine, France, Qatar)

  • KRISHA, Trey Edward Shults (USA)

  • MEDITERRANEA, Jonas Carpignano (Italy, France, USA, Germany)

  • PAULINA, Santiago Mitre (Argentina, Brazil, France)

  • SLEEPING GIANT, Andrew Cividino (Canada)

  • LA TIERRA Y LA SOMBRA (LAND AND SHADE), Cesar Augusto Acevedo (Colombia France, Netherlands, Chili, Brazil)

  • THE WAKHAN FRONT (NI LE CIEL NI LA TERRE), Clément Cogitore (France, Belgium)

 

Filme de scurtmetraj

 

  • ALLES WIRD GUT (EVERYTHING WILL BE OKAY), Patrick Vollrath (Germany)

  • BOYS, Isabella Carbonell (Sweden)

  • COMMAND ACTION, João Paulo Miranda (Brazil)

  • THE DRAGON’S DEMISE (LA FIN DU DRAGON), Marina Diaby (France)

  • THE FOX EXPLOITS THE TIGER’S MIGHT, Lucky Kuswandi (Indonesia)

  • LOVE COMES LATER, Sonejuhi Sinha (USA)

  • MONSTERS TURN INTO LOVERS (JEUNESSE DES LOUPS-GAROUS), Yann Delattre (France)

  • RAMONA, Andrei Cretulescu (Romania)

  • TOO COOL FOR SCHOOL, Kevin Phillips (USA)

  • VARICELLA, Fulvio Risuleo (Italy)

 

A fost deja semnalat în presa românească faptul că, alături de cele două lungmetraje românești din secțiunea Un Certain Regard, va rula în cadrul Semaine noul scurtmetraj al lui Andrei Crețulescu, Ramona.

 

Selecționerul Charles Tesson trece în revistă filmele în clipul de mai jos:

 

 

 

 

În plus, Semaine de la Critique 2015 va cuprinde patru proiecții speciale (ale căror synopsis-uri le preiau din comunicatul de presă al paginii oficiale):

 

Anarhiștii/Les Anarchistes (r. Elie Wajeman, Franța, 1h 35min) – Filmul de deschidere

 

Paris, 1899. Caporalul Jean Albertini, un orfan cu origini umile, e ales să se infiltreze într-un grup de anarhiști. Pentru el, asta e o șansă să urce în ierarhie. Însă, fiind forțat să facă încontinuu compromisuri, Jean are tot mai multe îndoieli. Pe de o parte, îi dezvăluie superiorului său, Gaspar, informații compromițătoare. Pe de altă parte, începe să se atașeze sincer de anarhiști.

 

Distribuția: Tahar Rahim (Un prophète, Le passé, Grand Central), Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adéle)

 

Adele & Tahar

 

Coin Locker Girl (r. HAN Jun-hee, Coreea de Sud, 1h 54min)

 

Imediat după naștere, Il-young e abandonată în boxa numărul 10 dintr-o stație de metrou. Opt ani mai târziu, e vândută în Cartierul Chinezesc, unei femei numite Mama. Mama conduce Cartierul Chinezesc și ia în grijă copiii utili precum Il-young. Mama e dispusă să facă orice pentru profit, dar Il-young crede că Mama e singura ei familie și devine cu timpul cel mai util copil al mamei. Într-o zi, când Il-young e trimisă după dobândă de la cei care au împrumutat bani de la Mama, îl întâlnește pe Suk-hyun, care se poartă cu ea mai frumos ca oricine de până atunci. Suk-hyun, fiul unui datornic irecuperabil, îi arată lui Il-young o lume caldă și ospitalieră, diferită de cea pe care o știe de la Mama. Pentru prima oară, Il-young devine curioasă cum e viața în afara Cartierului Chinezesc.

 

Les deux amis (r. Louis Garrel, Franța, 1h 40min)

 

Clément, un actor de figurație dulce și melancolic, e îndrăgostit nebunește de Mona, o vânzătoare dintr-un bistrou. Mona are un secret care o face misterioasă și intangibilă. Când Clément ajunge nerăbdător să îi câștige inima, Abel, prietenul lui cel mai bun, vine să salveze situația. Cei doi își iau elan să o cucerească. Dar, după cum sugerează un scurtmetraj anterior al regizorului-actor, cifra trei nu lasă loc de liniște.

Distribuția: Golshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel

 

Learn by Heart/La vie en grand (Mathieu Vadepied, Franța, 1h 33min) – Filmul de închidere

 

Adama e un băiat de paisprezece ani care locuiește cu mama sa într-un apartament de două camere din Bondy, în suburbia Parisului. La școală rămâne în urmă, deși e un elev inteligent. După un eveniment neașteptat, se va schimba radical situația lui și a prietenului lui mai tânăr, Mamadou.

 

 

You May Also Like