Top 5 filme despre prietenie (Alexandru M.)Autor: Alex Mircioi

2015-03-31  1. Gentlemen Prefer Blondes (1953, Howard Hawks)

Cel mai bun casting din istoria cinematografiei, după părerea mea. Marilyn Monroe ca Lorelei Lee, blonda materialistă şi manipulatoare, şi Jane Russell ca Dorothy Shaw, bruneta feministă şi cu picioarele pe pământ, sunt absolut perfecte. Dialogurile lor rapide, cu glumiţe aruncate back and front, împreună cu numerele muzicale strălucitoare au cimentat filmul ca fiind unul dintre cele mai bune muzicaluri. Şi eu îl cimentez ca unul dintre filmele cu cele mai mişto prietenii.

gentlemen

 

  1. The Grand Budapest Hotel (2014, Wes Anderson)

Wes Anderson a fost întotdeauna regizorul meu preferat şi, deci, trebuia să fie şi el în listă. Filmul are o prietenie pe stilul spring-autumn, între administratorul unui hotel de lux din ficţionala Republică Zubrowa, Gustave H şi Zero, lobby boy-ul interpretat de Tony Revolori. Ralph Finnes este cel care îl interpretează pe cel dintâi, în unul dintre cele mai bune roluri din cariera lui. El trece cu ușurință de la a fi șarmant cu doamnele bogate, la a fi patern şi protectiv cu tânărul lui discipol. Relaţia dintre cei doi face e chiar miezul filmului, având atât rolul de detensionare comică cât şi de reliefare a diferenţelor între clasa de sus şi emigranţi.

 

budapest

 

  1. Some Like It Hot (1959, Billy Wilder)

M-am gândit că dacă separ cele două filme cu Marilyn Monroe, n-o să se prindă nimeni cât de mult îmi place, dar cred că nu o să funcţioneze, deci îmi asum. Considerat una dintre cele mai bune comedii din toate timpurile, filmul lui Billy Wilder îi are în centru pe Joe şi Jerry, Tony Curtis şi John Lemmon, doi muzicieni care se travestesc pentru a scăpa de mafie. Unul prostuţ şi unul nu neapărat mai isteţ, dar cu o putere de convingere mai mare, cei doi sunt absolut hilari, însă şi devotaţi unul celuilalt.

P.S. Deşi sunt de părere că John Lemmon făcea pereche mai bună cu Walter Mathieu, trebuie să admit ca Tony Curtis este perfect pe rolul lui. La care trebuie să adaug că n-aş fi vrut să-l văd pe Walter Mathieu pe tocuri (sau..?).

 

some

 

  1. Spirited Away (2001, Hayao Miyazaki)

Cui poate să nu-i placă prietenia dintre o fată şi un spirit al răului/dragon/băiat tuns bob? Animaţia lui Hayao Miyazaki este despre o fetiţă care intră în lumea spiritelor şi se angajează la vrăjitoarea care-i transformă părinţii în porci, pentru a căuta o cale să-şi rezolve problemele. Relaţia dintre ea şi băiat este cea de Harap Alb – calul lui, doar că puţin mai dezvoltată. Este, totuşi, interesant să vezi cum relaţia lor evoluează într-un film în care nici un personaj nu e bun sau rău per se, ci doar complicat.

 

spirited away

 

  1. Beaches (1988, Garry Marshall)

Chiar dacă este a guilty pleasure, filmul acesta chiar are o prietenie super faină. Nu voi admite că l-am văzut de patru ori în săptămâna în care l-am descoperit şi nici că nu l-am mai revăzut de atunci de frică să nu realizez cât de prost e de fapt. Dar o să spun că Bette Midler, în rolul boemei şi vulcanicei C.C. Bloom, şi Barbara Hershey, în rolul timidei şi uşor frigidei Hilary Whitney, sunt absolut superbe. Filmul le urmărește prietenia, cu suişurile şi coborâşurile ei de-a lungul a 30 de ani.

 

beach