Queering Up BucharestAutor: Vlad Levente Viski

2015-08-22În 1895, William Kennedy Dickson produce primul film cu sunet din istorie, folosind kinetofonul, un sistem mai degrabă arhaic de a sincroniza imaginea şi sunetele pre-înregistrate într-un studio. Filmul prezintă doi bărbaţi dansând împreună, pe ritmul operei lui Robert Planquette, Les Cloches de Corneville. Momentul este una din primele dăţi când iubirea queer e reprezentată pe marele ecran. De-a lungul timpului, dat fiind caracterul artistic şi interpretativ al filmului, numeroase personaje queer au prins viaţă, fie în mod făţiş, fie în mod subversiv. Dacă ne gândim doar la exemple cum ar fi Thelma și Louise, Spartacus sau The Rope al lui Hitchcock, putem uşor identifica identităţi queer, care există într-un un spaţiu al ambiguităţii, al jocurilor mai mult sau mai puţin sexuale, al lumilor care se întrepătrund.

 

Până şi în filmul românesc găsim câteva exemple ale homoeroticului. Faimoasa scenă a violului din Cel mai iubit dintre pământeni este doar unul dintre ele. Dacă, în După dealuri al lui Mungiu, trebuie să ghicim energia sexuală dintre Voichiţa şi Alina, în Legăturile bolnăvicioase ale lui Tudor Giurgiu queerness-ul e pe faţă, cu observaţia că într-un mod patriarhal apare „necesitatea” unui personaj masculin care să re-balanseze, să re-normeze.

 

În ultimele decenii, observăm o ieşire din invizibilitate a elementului queer, o clamare a spaţiului, în public, în cinema, în literatură şi arta plastică. Ne asumăm, fără menajamente, în diverse forme, o identitate, redescoperită – renaştem. În acelaşi fel vedem, uşor-uşor, cum acest proces are loc şi în România, unde iniţiativele axate pe identitate queer sunt din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai sonore. Pentru a răspunde nevoilor unei comunităţi tot mai închegate, în perioada 6-10 noiembrie va avea loc, la Bucureşti, prima ediţie a Feminist and Queer International Film Festival (FAQiff).

 

Rolul FAQiff, în contextul social actual, în care identitatea queer devine spaţiul de definire a modernităţii şi de redefinire a elementului naţional, este de a creiona o identitate queer, de a contribui la corpul mai mare al activismului, nu doar prin acţiuni deschise, ci prin elemente mai degrabă subversive.

 

La FAQiff se va plânge, se va râde, va fi furie amestecată cu multă critică. Dacă ar fi un film, FAQiff n-ar lua Oscarul, ci ar fi prezentat mai degrabă la Sundance, la categoria indie, aşa cum îi şade bine unui film cool şi edgy. Peste 1000 de filme din întreaga lume au fost înscrise, iar dintre acestea doar câteva vor intra în competiţia oficială, celelalte fiind şi ele integrate, în măsura posibilităţilor, în acţiuni adiacente, pentru că, mai înainte de toate, FAQiff e despre incluziune şi nu despre excludere.

 

În plus, nu vorbim doar despre un festival de film, ci trebuie menţionat că e vorba de un întreg univers de acţiuni culturale, care includ lecturi publice, degustări de ceaiuri, dezbateri, controverse şi contraziceri. Pe scurt, un uşor cutremur în spaţiul cultural bucureştean şi românesc, care să mai rupă din discursul hegemonic heteronormativ.

 

Un alt element care intrigă la FAQiff are a face cu includerea elementului feminist în festival. Nu există queer fără feminism şi viceversa, relaţiile dintre cele două mişcări/identităţi/lupte sunt intrinseci. Iar accentul pus pe elementul feminist ne arată caracterul interconectat al lumii care se construieşte în jurul marginalilor. Evident, mai este mult de lucru, însă lucrul cel mai interesant este că Bucureştiul are o oportunitate extraordinară de a sparge anumite tipare. De ce? Pentru că e un teren fertil, vibrant, viu, în care exerimentul devine normă, în care nu există o istorie a queer-feminismului, ceea ce oferă un spaţiu mai larg pentru cei care sunt dispuşi să-şi asume riscuri din punct de vedere cultural. În loc să-i spunem „Micul Paris”, eu aş îndrăzni să-i spun „Berlinul Estului”. FAQiff vine exact pe linia asta, de văzut este cât de mult succes va avea, funcţie nu doar de organizatori, ci şi de reacţia publicului.

 

Până în noiembrie, totuşi, FAQiff va organiza o serie de warmup events, avanpremiere pentru filmele din competiţie şi nu numai. Primul astfel de eveniment va avea loc la Oha Beach în Mamaia, pe 22 şi 23 august. Vor fi proiectate patru dintre scurtmetrajele aflate în competiţia oficială. Dacă nu plouă, dacă aveţi chef de-o socializare, dacă va plac petrecerile queer sau dacă sunteţi mânate de curiozitate, nu ezitaţi s-o puneţi de-un film!

 

Lumini, Motor, Acţiune!

 

 

 

Evenimentul Facebook al proiecţiei de la OHA Beach: Movies, Moves & Grooves #1