Chestionarul Girls on Film - Letiția ȘtefănescuAutor: Letiția Ștefănescu

2017-04-23În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi despre stilul feminin.  

 

Letiția Ștefănescu este editor de film, cunoscută pentru Alt Love Building, (r. Iulia Rugină, 2015), Aliyah Dada, (r. Oana Giurgiu, 2015) sau Sieranevada, (r. Cristi Puiu, 2016); pentru montajul la Sieranevada, Letiția a fost recent premiată cu premiul Gopo. 

 

Letiția Ștefănescu

 

 

1. O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

Le meraviglie (2014) al lui Alice Rohrwacher e primul titlu care se detașează simțitor în sufletul meu de restul plutonului. Și zic în suflet și nu în minte, nu pentru că sunt eu o ființă mai degrabă simțitoare decât gânditoare, ci pentru că, în ciuda unui plot aparent simplu și poate chiar cu accente bufe, cantitatea de emoție genuină pe care mi-a livrat-o acest film e absolut copleștitoare și acum, când rememorez prima lui vizionare. Naturalețea, candoarea, "adevărul" să-i spunem, dacă ne vrem puțin teziști, a jocului actoricesc din acest film sunt pentru mine încapsulate într-o sticluță de perfecțiune, depozitată în altarul cinemaului la care mă rog.

Le Meraviglie, r. Alice Rohrwacher

 

2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

Juno din filmul cu același nume (r. Jason Reitman). Și nu pentru că e ea adolescenta quirky & cheeky cu replici perfecte la purtător. Și nici pentru că rămâne însărcinată după prima partidă de sex. Nimic nou sub soare până aici. Ci pentru că refuză avansurile tipului mai în vârstă, viitorul tată adoptiv al copilului, la care 99% dintre adolescente și-ar fi pierdut capul și lenjeria intimă cât ai zice pește. Întelepciunea de a-l alege pe Bleeker, BFF din copilărie & tatăl biologic totodată, e îngrozitor de emoționantă. Sau poate sunt doar eu o sentimentală, îmbucurată peste poate de romcom-uri cu happy end

Juno, r. Jason Reitman

 

3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

Valdís Óskarsdóttir. E un editor de film islandez cu un palmares de la sine grăitor. Discuția pe care-am avut-o cale de două țigări înainte de a se așeza pe canapeaua de la TIFF Lounge, unde era invitată să vorbească în 2011 la Cluj, a valorat cât un MA la cea mai prestigioasă școală de film.

Valdís Óskarsdóttir

 

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

Nu știu. Nu cred. Nu e cam sexistă întrebarea asta? Nu sunt femeile la fel de eclectice ca bărbații? Sau simpla prezență a unui organ genital în detrimentul altuia poate să adune toate vocile sub o singură umbrelă? Există stil masculin de a face film?!