Chestionarul Girls on Film - Iulia LumânareAutor: Iulia Lumânare

2017-05-08În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin.

 

Iulia Lumânare este actriță (Caravana Cinematografică, r. Titus Muntean, 2009; serialul TV Rămâi cu mine, 2013; Ana, mon amour, r. Călin Peter Netzer, 2017).

Iulia Lumânare

 

 

1. O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

 

Andrea Arnold. E o regizoare a cărei forță te impresionează de la primele cadre, ale oricărui film. Știi că urmează să descoperi ceva cu filmul ăla. Fish Tank (2009), Wuthering Heights (2011), American Honey (2016). Oricare dintre ele este expresia unei căutări articulate de presimțirea unui răspuns pe care nu ți-l dă niciodată. 

Andrea Arnold

 

2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

 

Gena Rowlands, în A woman under the influence, al lui John Cassavetes. La momentul ăla, în 1974, îmi imaginez că a răsturnat toate metodele de actorie existente, pentru că cei doi soți, Gena și John, s-au dezis de toate formele de sublimare ale meseriei ăsteia, și au făcut demonstrația adevăratului realism psihologic. Eu nu știu nicun alt film jucat așa, până la el. 

A woman under the influence

 

3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

 

Nu fac diferența între femei și bărbați. Pe mine mă atrage autorul, nu sexul căruia îi aparține. Dacă atunci când spun despre ceva că e bun, o spun pentru că acel ceva e făcut de un bărbat, sau de o femeie, pesemne că ceva-ul ăla nu e valoros în sine, și-atunci nu poate să mă inspire. Așa încât, de exemplu, dincolo de orice reușită profesională, Cate Blanchett mă inspiră prin discreția ei plină de grație, nu pentru că e femeie. 

Cate Blanchett

 

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

 

Nu cred că există stil feminin sau masculin. Câtă vreme Yin și Yang nu-și vor reconcilia dihotomia, cu siguranță că femeile și bărbații vor face lucrurile diferit. Dar, așa cum universul lui Semih Kapanoglu, al lui Wong Kar Wai, al lui Abbas Kiarostami și al încă multor altora, este atât de profund Yin, tot așa, și al femeilor despre care vorbeam mai sus e parțial tributar lui Yang. Și stilul, oricare ar fi el, e rezultatul conflictului celor două principii care își doresc să redevină monadă.