Chestionarul Girls on Film - Boglarka NagyAutor: Boglárka Nagy

2017-05-06În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin. 

Boglárka Nagy este critic de film, programator al cinematografului Elvire Popesco și manager programe culturale/educaționale

Boglárka Nagy

 

 1. O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

 

Márta Mészáros, o regizoare genială de filme documentare. A lucrat în Ungaria și in România, a fost recunoscută pentru munca sa, dar cred că în momentul de față se vorbește puțin de filmele ei.

Márta Mészáros

 

 2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

 

Nu știu de ce, dar acum îmi vin în minte personajele feminine din filmele lui Miguel Gomes, din „Tabu” și din „O mie și una de nopți”. Sunt femei puternice, care au trăit în țări și pe continente diferite, care și-au croit propriile povești, își urmează propriile iubiri, își aleg compania ființelor și oamenilor celor mai neobișnuite - crocodili mici, artiști sau muncitori, și care își folosesc influența pentru a-i învăța pe cei din jur câte ceva pe baza experiențelor lor.

Tabu, Miguel Gomes

 

3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

 

Una dintre femeile care m-au inspirat mult în ultima vreme este Maddy Probst, producătoarea/responsabila cu programul de cinema de la Watershed, un centru cultural cu activitate dedicată filmului și artelor digitale. Am cunoscut-o, fiindcă moderează multe ateliere Europa Cinemas și am avut norocul să particip la două. La fiecare întâlnire a vorbit despre proiecte noi prin care mobiliza, forma, ajuta tineri, rețele întregi de cinematografe și propria echipă de la Watershed. Vorbește despre filme și oameni cu pasiune, acceptă că nu e artista cinematografului, ci persoana care facilitează ca lucrurile să se întâmple și reușește să mențină o atmosferă plăcută la formările pe care le moderează, tratând orice temă cu seriozitate, dar cu simţul umorului și încurajând toată lumea să experimenteze și să pornească proiecte noi și să lucreze pentru comunitatea în care trăiește.  

Maddy Probst

 

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

 

Nu cred că există un stil feminin de a face film. Fiecare cineast are sensibilitate și interes pentru anumite teme. Probabil că o femeie ar putea fi mai apropiată de viața interioară a femeilor sau de problemele lor, dar poate să le prezinte din perspectiva sa (artistică) personală. Asta nu presupune un stil care poate fi identificat ca fiind feminin.