Chestionarul Girls on Film - Andra PetrescuAutor: Andra Petrescu

2017-05-04În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin. 

Andra Petrescu este critic de film, redactor AaRC și asistent universitar la UNATC. 

Andra Petrescu

                               

 

1. O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

 

Mi-e dificil întotdeauna să îmi aleg o singură personalitate sau un singur film, dar acum aș alege Baden Baden, filmul de debut al unei regizoare din Belgia, Rachel Lang, pe care l-am văzut în 2016 la Berlin. E un portret intim, ludic și lipsit de sentimentalism, al unei tinere de 24 de ani, interpretată de Salome Richard, care încearcă să-și găsească echilibrul după ce lucrurile nu ies tocmai bine, profesional sau personal. 

Baden Baden, Rachel Lang

 

2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

 

Îmi plac mult personajele feminine ale Miei Hansen-Løve. Cel mai recent film al ei, L’avenir, urmărește personajul interpretat de Isabelle Huppert, o femeie care trece printr-un divorț după mai mulți ani de căsnicie. Fără să ajungă în locuri comune ale dramei de gen, personajul lui Huppert nu încearcă nici să-și redescopere identitatea – ca și cum identitatea ei fi fost dependentă de statutul ei marital – și nici să-și acopere vreo lipsă, ci își permite momente de vulnerabilitate în încercările ei de a-și găsi un nou ritm al vieții cotidiene.  

L'avenir

 

3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

 

Din nou, cred că sunt multe femei din industrie care sunt inspiraționale fără ca acest lucru să se datoreze genului. Dar să spunem că textele Lindei Williams sunt aproape de căutările mele și au fost importante pentru mine atunci când le-am descoperit. Screening Sex cred că este o foarte bună istorie a evoluției reprezentării sexualității feminine în film.   

Linda Williams

 

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

 

Nu aș vorbi despre un stil feminin de a face film, dar cred că poate exista o perspectivă feminină asupra subiectelor și temelor reprezentate în film.