Chestionarul Girls on Film - Ana-Maria ComănescuAutor: Ana-Maria Comănescu

2018-03-19În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin.

Ana-Maria Comănescu este o tânără regizoare de film, cunoscută pentru scurtmetrajele In the House (2014), Te mai uiți și la om (2015) și Pipa, sexul și omleta (2017). Absolventă a UNATC și participantă a Sarajevo Talents în 2017, filmele sale au câștigat premii la festivaluri precum NexT (Mențiune specială – 2015, Premiul Publicului - 2017) și CinemaIubit (Premiul UCIN), dar și nominalizări la premiile Gopo (Premiul tânăra speranță - 2015, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj - 2017).

Ana-Maria Comănescu

O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

Uite, eu am să zic de un film pe care l-am văzut acum ceva timp la un festival și mi-a plăcut foarte mult, se numește September și e regizat de o grecoaică, Penny Panayotopolou. E un film „dulce-acrișor”, cum îmi place mie să spun, despre depresia unei tipe căreia îi moare cățelul, tratată cu mult umor și candoare. 

September

Un personaj feminin din film care iese din tipar.

Maude, din Harold and Maude, unul din filmele pe care le ador pur și simplu. Pentru cine nu l-a văzut, Maude este o bătrânică firavă, dar hedonistă până în măduva oaselor, care merge pe motocicletă, cântă, dansează și trăiește intens clipa. E un personaj incredibil și foarte înțelept, de fapt. 

Harold and Maude

O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

Jessica Hausner. Am avut bucuria să o ascult și chiar să îi adresez niște întrebări în cadrul unui masterclass și m-a impresionat foarte tare. Am descoperit că, pe lângă faptul că e o regizoare talentată, e o femeie sigură pe ea, relaxată, deșteaptă și are o gândire, cum se spune, outside the box. Și asta chiar e ceva rar, într-o industrie în care mulți oameni vor să fie outside the box doar de dragul de a fi. M-a inspirat autenticitatea ei. 

Jessica Hausner

Există sau nu există stil feminin de a face film?

Bazându-mă pe experiența faptului că dupa proiecțiile scurtmetrajelor mele oamenii din sală au fost mereu surprinși să vadă că nu sunt făcute de un bărbat (și au ținut să îmi menționeze asta), pot spune că, cel puțin în ceea ce mă privește, nu, nu există. Și sunt convinsă că nu are legătură cu faptul că sunt eu o fire mai băiețoasă. E absurd, sincer. Și ce ar înseamnă asta? Băieții filmează împușcături și sânge de pe macara, iar fetele fac portrete și bokeh-uri? E doar o percepție. Cine o are, să n-o mai zică la nimeni, că se face de râs.