Chestionarul Girls on Film - Ada SolomonAutor: Ada Solomon

2017-05-10În cadrul proiectului Girls on Film, Acoperişul de Sticlă a propus câtorva femei implicate direct în industria cinematografică autohtonă (regizoare, actriţe, curatori, critici de film etc.) să răspundă la un chestionar despre cineastele care li se par interesante, despre personaje feminine mai nonconvenţionale şi  despre stilul feminin.

Ada Solomon este producător de film (Poziţia copilului, r: Călin Peter Netzer, 2013; Toni Erdmann, r: Maren Ade, 2016; Inimi Cicatrizate, r: Radu Jude, 2016). 

Ada Solomon

 

 1. O cineastă (sau un film al unei cineaste) de care ți-ai dori să știe mai multă lume.

 

Dana Ranga este o artistă romano-germană (pentru că trăieşte de foarte multă vreme în Germania), este cineastă, poetă, jurnalistă şi recomand cu multă căldură spre descoperire filmele ei: East Side Story (1997) - un film despre musicalurile socialiste, cât şi filmele - poezie despre univers, astronauţi şi pământ: Story (2003), Cosmonaut Polyakov (2007) si I am in Space (2012).

Sunt greu de găsit cred, nu ştiu prea bine cum se poate face asta, dar şi ăsta e un motiv pentru a argumenta dorinţa de a se şti şi vorbi mai mult despre această discretă şi foarte specială artistă.

În plus, nici volumele de poezie ale Danei Ranga nu sunt de ratat.

Dana Ranga

 

2. Un personaj feminin din film care iese din tipar.

 

Myrtle Gordon jucata de Gena Rowlands in Opening Night (1977) al lui Cassavetes cu tot ce înseamnă ea, dacă vorbim de un personaj de ficţiune. Ca personaj feminin din cinematografie, ca prezență pur și simplu, ca artă și viață și credo și tot - Agnès Varda.

Gena Rowlands, Opening Night

 3. O femeie din industrie (din România sau nu) care te inspiră.

 

Aici sunt multe, multe, multe, mi-e foarte greu sa pun degetul pe una dintre prietenele mele producătoare pe care le admir şi care mă inspiră şi mă şi ajută la greu: olandeza Stienette Bosklopper, croata Ankica TIlic, poloneza Ewa Puszczynska, nemţoaicele Janine Jackowski şi Maren Ade astea sunt primele nume care-mi vin în cap, sunt mult mai multe, dar mă opresc la prietenele cele mai apropiate, cele alături de care am petrecut nopţi de nesomn şi întrebări şi căutări la distanţe de mii de kilometri.

Maren Ade, Janine Jackowski și Jonas Dombach

Şi mai am şi niste actriţe fetiş, dar iar sunt multe… de la Julianne Moore la Emma Thompson, de la Meryl Streep la Gena Rowlands, trecând prin Barbara Streisand şi idoli ai copilăriei/adolescenţei ca Julie Andrews sau Bette Davis.

Iar dintre teoreticieni/analişti de film am o relaţie de suflet/minte extraordinară cu Kristin Thompson.

Bette Davis

 

4. Există sau nu există stil feminin de a face film?

 

Nu. Există talent. Iar talentul, ca gen, e neutru.